Pærejuice / pæresaft

Pærejuice eller pæresaft er sunt og næringsrikt, selv om det ikke inneholder like mye fiber som rå pærer.

En av fordelene med å drikke pæresaft fremfor å spise pærer er at du generelt får i deg mer næringsstoffer når du drikker saften.

Det skyldes at ett glass pærejuice på for eksempel 25 cl tilsvarer 3-4 hele pærer, og alle synes det er lettere å drikke ett glass juice enn å spise 3-4 pærer.

Husk skallet

Det er en gammel nyhet at skallet på frukt og grønnsaker inneholder mer næringsstoffer enn selve frukten eller grønnsaken. Dette gjelder også for pærer, der skallet inneholder 3-4 ganger så mange næringsstoffer som fruktkjøttet. Pærer er også kjent for å ha et høyt innhold av fiber; halvparten av pærens fiber sitter i skallet.

Når du juicer pærer, må du selvfølgelig beholde skallet på pærene for å få i deg alle næringsstoffene – og du «snyter» deg neppe for noen næringsstoffer ved å drikke pærejuice i stedet for å spise pærene hele. Den eneste verdien som reduseres er fiberinnholdet, noe som skyldes at fiberet i stor grad er de faste delene av pærene – som skallet – og derfor bare i begrenset grad er inkludert i pæresaft og pæresaft.

Grumsete eller klar pæresaft?

Nå har de fleste hørt at grumsete juice – der ikke alt fruktkjøttet er filtrert ut – er sunnere enn klar juice.

Nå vet man at filtrert pærejuice inneholder opptil 40 % mindre næringsstoffer enn ufiltrert pærejuice. Derfor anbefales det at du bare kjøper ufiltrert pæresaft, eller enda bedre, at du lager din egen pæresaft.

Effekten av pærejuice på sykdommer

Selv om noen nettsteder kanskje overdriver pærens gunstige egenskaper litt, er det flere gode grunner til at forskere i dag er svært interessert i pærer og deres ingredienser. I det følgende har vi oppsummert noe av forskningen på pærers effekt på noen av dagens vanligste sykdommer.

Diabetes

Det er forsket mye på ulike frukters effekt på blodsukkernivået og diabetes (type 2). Pærer er en av de fruktene som har fått særlig oppmerksomhet fordi de har vist seg å være den mest effektive av alle frukter når det gjelder å redusere risikoen for diabetes. Dette antas å skyldes pærenes spesielle innhold av flavonoider og til en viss grad antocyaner, som finnes i noen av de rødskallede pæresortene.

Dette er en av grunnene til at diabetikere nå anbefales å spise pærer og annen frukt. Betyr dette at pæresaft kan kurere diabetes? Nei, men forskere undersøker fortsatt forbindelsene i pærer i håp om å kunne bruke dem til å behandle sykdommen.

Hjertesykdom

Fordi pærefiber kan binde gallesyre i tarmen og dermed redusere kolesterolsyntesen, mener noen forskere at pærefiber potensielt kan brukes til å behandle hjertesykdommer.

I en studie fra 2006 ble pærefibrenes (og andre fruktfibres) evne til å binde gallesyre sammenlignet med legemiddelet kolestyramin, som ble utviklet for nettopp dette formålet. Studien viste at pærefiber har 5 % av legemiddelets evne til å binde gallesyre. Bananer og ananas har henholdsvis 9 % og 6 %, noe som overgår pærens evne.

Som med diabetes (se ovenfor) betyr ikke dette at pæresaft kan brukes til direkte behandling av hjertesykdom, men at det kan være et medisinsk potensial i fiberet.

Kreft

Pærefiber binder ikke bare de nevnte gallesyrene, men også de såkalte sekundære gallesyrene, som i for store mengder kan øke risikoen for tarmkreft og andre tarmproblemer. Med andre ord antas det at pærefiber kan redusere risikoen for å utvikle tarmkreft ved å binde de sekundære gallesyrene.

Noe forskning tyder også på at pærer og pærejuice kan brukes til å redusere risikoen for magekreft. Her er det imidlertid ikke fiberet som står i fokus, men plantenæringsstoffet kanelsyre. Den samme forskningen fremhevet også mango som en god kilde til kanelsyre, noe som også kan redusere risikoen for magekreft.

I tillegg viste en stor studie med 490 802 deltakere at pærer var en av matvarene som kunne beskytte mot spiserørskreft. Det bør imidlertid nevnes at epler, fersken, nektariner, plommer, jordbær og sitrusfrukter også viste seg å være beskyttende.

Selv om pærer ikke kan sies å forebygge eller motvirke kreft, tyder mye av forskningen så langt på at pærer og for eksempel pærejuice kan brukes til å redusere risikoen for visse kreftformer.

5 oppskrifter på pæresaft

Alle oppskriftene krever at du har en juicemaskin, og prosessen er enkel; det er bare å kjøre ingrediensene gjennom juicemaskinen:

Ren pærejuice

  • 4 pærer

Vær oppmerksom på at det finnes ulike sorter som gir ulik smak, og at pærenes modenhet også endrer smaken på den ferdige juicen.

Eple- og pærejuice

  • 2 faste pærer
  • 2 grønne epler

Gulrot- og pæresaft

  • 2 pærer
  • 2 mellomstore gulrøtter
  • 1 grønt eple

Spinat og pærejuice

  • 2 faste pærer
  • 2 epler
  • 2 kopper friske spinatblader
  • noen mynteblader

Brokkoli og pæresaft

  • 1,5 kopper brokkoli (både stengler og hoder kan brukes)
  • 2 pærer
  • 1 grønt eple