Björksav – kraften och saften i björkträd

Björksav, även känt som björkvatten, är sav som tappas direkt från björkträd.

Det är dock inte alla björkarter som lämpar sig för tappning på flaska. I Norden är vi därför begränsade till vårtbjörk och dunbjörk.

Björksav bör tappas på våren – optimalt i maj – eftersom det är då saven stiger i träden. Om man väntar till juni blir saven bitter och nästan odrickbar.

Vi rekommenderar att du dricker mellan 200 och 400 ml björksav varje dag, uppdelat på 3 portioner.

Björksav kan tappas på flaska på 2 olika sätt

Björksav kan tappas via en gren eller direkt från trädstammen – nedan är det dock inte en björk som tappas, utan ett lönnträd

Var kan jag köpa björksav?

Även om det är relativt enkelt att tappa björksav själv är detta endast möjligt på våren – men lyckligtvis kan du köpa björksav av god kvalitet året runt på internet.

Tappa björksav på flaska

I Norden är maj den bästa månaden för tappning av björksav. Det beror på att björksaven bör tappas när trädet innehåller så mycket sav som möjligt, men också innan saven blir bitter och nästan odrickbar – vilket den blir redan i början av juni. Om man vill kan man dock tappa saven redan i april.

Buteljeringen kan göras på två sätt:

  • Genom att borra ett litet hål i trädstammen och sätta in en liten tappningsmekanism i trädstammen som leder björksaven till en behållare (t.ex. en påse).
  • Genom att kapa en gren på björken och fästa en behållare i änden av grenen (t.ex. en flaska) som björksaven rinner ner i

Även om tappning av björksav lämnar ett ”ärr” i träet skadar tappningen inte träet på något sätt. Kommersiella trädtappare kan tappa träd i årtionden utan att träden påverkas. Ett friskt träd kan ”läka” sitt tapphål på 1 år. I försvagade träd kan läkningsprocessen ta upp till 3 år.

Det är dock inte alla björkarter som lämpar sig för tappning, utan endast följande:

  • Dunbjörk (Betula pubescens)
  • Silverbjörk (Betula pendula)
  • Sockerbjörk (Betula lenta)
  • Pappersbjörk (Betula papyrifera)
  • Västamerikansk björk (Betula occidentalis)

Eftersom vi bara har vårtbjörk och vårtbjörk i Norden får vi nöja oss med deras sav.

Hållbarhet

Björksav har en mycket kort hållbarhetstid. I kylskåpet kan den hålla 2-3 dagar (ibland upp till 5 dagar) och i rumstemperatur är hållbarheten ännu kortare. Björksav kan frysas, men då försämras kvaliteten.

Det finns dock flera sätt att förlänga hållbarheten:

  • Filtrering med 0,22 μ mesh (förlänger hållbarheten till ca 3 veckor i kylskåpet)
  • Syrefri buteljering (förlänger hållbarheten till cirka 1 år)
  • Sockertillsats (3 g per 100 mg – hållbarheten varierar)
  • Värmepastörisering (förlänger hållbarheten till cirka 1 år)
  • Frysning (förlänger hållbarheten till cirka 2 år)

Är björkjuice hälsosamt?

Om du läser på tillverkarnas och hälsokostbutikernas webbplatser är björksav nästan en mirakeldryck som både kan ge oss näring och bota oss från alla slags sjukdomar.

Dessutom har den använts för en mängd olika hälsoproblem inom naturmedicinen. Den är mest känd för sina renande, utrensande och vätskedrivande egenskaper.

Det finns dock inga studier som stöder dessa påståenden och de bör därför tas med en nypa salt. Det höga C-vitamininnehållet i björksav och det faktum att det är en 100% naturlig juice kan dock med rätta lyftas fram. Många anhängare dricker också björksaft för att öka sina energinivåer och förbättra sitt allmänna välbefinnande.

Kan björksav användas vid allergier?

Det finns inga vetenskapliga studier som har kunnat bekräfta eller förneka om björkjuice kan användas mot allergier. Det finns vissa människor som är allergiska mot björkpollen och även mot björksav.

Det finns dock personer som hävdar att de har blivit av med sin björkpollenallergi genom att dricka björksaft, men detta har inte kunnat bevisas vetenskapligt. Tanken bakom denna teori är att du kan immunisera din kropp mot allergenerna i björkpollen genom att dricka lite björkjuice varje dag.

Om du har en björkpollenallergi och vill försöka bota den med ”björkjuice-metoden” rekommenderar vi att du börjar med att experimentera med en liten mängd björkjuice – smutta på den.

  • Om du upplever symtom (de uppträder vanligtvis i munnen och halsen) ska du omedelbart spotta ut björksaften och skölja munnen noggrant med vatten.
  • Om du inte upplever några symtom kan du fortsätta med större mängder juice. Du får dock under inga omständigheter överskrida den rekommenderade dagliga dosen på 200 – 400 ml.

Om du är osäker bör du rådfråga din läkare.

Användning av björksav

Björksav har varit en traditionell dryck i Ryssland, Vitryssland, Lettland, Estland, Litauen, Finland, Ukraina, Polen, Frankrike, Skottland och delar av norra Kina. I dessa länder (och på andra håll) har björksav använts på olika sätt och för olika ändamål – dvs. på vissa ställen har den druckits uteslutande och på andra ställen har den använts utvärtes för kosmetiska och naturmedicinska ändamål.

Nedan följer ett diagram som visar användningen av björksav i olika länder:

Land/region Medicinsk användning Kosmetisk användning
Bulgarien   Främjar hårväxt
England och Skottland Vid reumatiska sjukdomar, som första näring för nyfödda  
Estland Förebyggande av ögonsjukdomar, behandling av hudsjukdomar, vitamintillskott Hårtvätt, för fräknar och hudblekning
Lettland Revitalisering Hårtvätt
Polen Revitalisering Revitalisering, njursten Hårtvätt, förstärkning av håret
Vitryssland Lungsjukdomar, gikt  
Rumänien Njursten, gulsot, skabb, som vätskedrivande medel Hårfärgning, borttagning av födelsemärken
Ryssland, Ryssland Externt på sår, för barn när de får tänder Ansiktstvätt
Sverige Skörbjugg, kolera  
Tjeckien Dålig hälsa, infertilitet För fräknar
Ungern Mag- och lungsjukdomar För fräknar
Ukraina Hudsjukdomar, vitamintillskott, som vätskedrivande medel För fräknar

I praktiken har björksav också använts mot högt kolesterol, ben- och ledproblem, håravfall och fetma.

Återigen bör det noteras att dessa användningsområden inte erkänns av medicinsk vetenskap och därför bör björksav inte användas för dessa (eller andra hälsoproblem). Om du är sjuk bör du alltid söka medicinsk rådgivning.

Kan andra träd tappas på sav?

Björkar är inte de enda träd som kan tappas på saft. Det finns många träd som kan tappas, men kvaliteten, kvantiteten, konsistensen och framför allt smaken på trädjuicerna varierar kraftigt.

De mest populära träden är förmodligen lönnarna (Acer), som främst tappas för sin saft i Nordamerika. De vanligaste lönnträden är:

  • Sockerlönn (Acer saccharum)
  • Svart lönn (Acer nigrum)
  • Röd lönn (Acer rubrum)
  • Silverlönn (Acer saccharinum)

Den välkända amerikanska sirapen ”maple syrup” består av kokt lönnsaft som kan ha tillsatts socker eller andra sötningsmedel.

Det bör dock noteras att lönn (Acer pseudoplatanus) bara är ett av många träd i lönnfamiljen och att lönnsav vanligtvis bara tappas om den ska användas för att göra sirap (med andra ord används den inte ren, som med andra typer av lönnsav eller björksav). För övrigt kommer den mesta ”lönnsirapen” inte från lönnträd, utan från de andra träden i lönnfamiljen.

Björkvin och björköl

Både björkvin och björköl är baserade på björksav. Det är dock mest björkvinet som är allmänt känt. Det kan tillverkas på flera sätt, men här är en metod:

För 25 liter björksav behöver du 3 kg socker. Rör om blandningen tills dess volym halverats. Skumma blandningen; häll vätskan genom en sil i en vinballong och tillsätt lite jäst. Tillsätt sedan 5 liter kvalitetsvin och 4 kärnfria citroner skurna i skivor. När jäsningen avstannat försluts vinballongen med en kork och hålls stängd i 30 dagar. Häll sedan vinet i flaskor (fyll inte dem till toppen.